Nils Holmby [5385]
Hans Nilsson Holmby [1743]
(1627-1693)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
Anna Sture [5384]

Hans Nilsson Holmby [1743] 1 2 3

  • Født: 1627, Holmby, Skåne 3 4 5
  • Ægteskab: Anna Sture [5384]
  • Død: 11 okt. 1693, Västerstad, Skåne i en alder af 66 år 4 5
Billede

punkttegn  Notater:

Claus' tip-6-oldefar.

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Uddannelse: Universitetsstudier: København. 5

• Beskæftigelse: Kyrkoherde (sognepræst), 1670-1693, Västerstad, Skåne. 3 4 5 Västerstad og Östraby

• Diverse, 8 okt. 1678, Västerstad, Skåne. 6 7 Hans Nilsson Holmby sympatiserede under den skånske krig med svenskerne med det resultat, at han blev mishandlet af en flok friskytter (snaphaner). Han fik dog hævn om aftenen den 8. oktober 1678, da friskytterne igen opsøgte ham. Han tilkaldte svenske styrker, der omringede og dræbte friskytterne pånær friskyttekaptajnen Simon Andersen, der undslap.
I 1997 blev en mindesten over de faldne friskytter opstillet ved Västerstads kirke. Inskriptionen lyder: Minnesmärket skall påminna oss om vår skånska historia, och hedra de friskyttar som på kvällen den 8 oktober 1678 omringades och dödades vid prästgården av en svensk ryttartrupp. Restes 1997.


Billede

Hans blev gift med Anna Sture [5384] [MRIN: 626]. (Anna Sture [5384] blev født i 1658 2 og døde i 1713 i Västerstad, Skåne 2 8.)


Billede

Kilder


1 Geni, Hans Nilsson Holmby.

2 MyHeritage, Hans Nilsson Holmby + Anna Stura.

3 Rötters Anbytarforum, Westerdahl.

4 Rötters Anbytarforum, (om Hans Nilsson Holmby).

5 Bengt Nilssons hemsida, Präster i Färs kontrakt under skånska kriget: Hans Nilsson Holmby.

6 Dansk-Skaansk Forening, Anders Hedwall: Skånska friskyttechefer 1676-79, del 2: Simon Andersen.

7 Dansk-Skaansk Forening, Artikel i tidsskriftet Skånsk Fremtid nr. 19/1997: Friskytters minde gemt godt af vejen.
FRISKYTTERS MINDE GEMT GODT AF VEJEN
Det holdt hårdt for Östraby Bygdeförening at få lov til at rejse en mindesten for fem friskytter, som den 8. oktober 1678 faldt i baghold i præstegården i Vesterstad. Nu står stenen der, men de skånske patrioter føler, at de kun har vundet en halv sejr, for mindesmærket er gemt godt af vejen.
Selve afsløringen af stenen blev meget stemningsfuld. Historikeren Uno Röndahl, der beretter udførligt om hændelsen i Vesterstad i sin nyeste bog "Skåneland ur det fördolda", holdt en dybfølt tale før han trak det rød-gule skånske flag til side fra stenen.
Formanden for Föreningen Skånelands Framtid, Gert Björk, blæste på trompet "The Last Post" til ære for de faldne. En amerikansk retræte, som også bruges i Danmark, men ikke i Sverige.
Stenen bærer inskriptionen: "Minnesmärket skall påminna oss om vår skånska historia och hedra de friskyttar som på kvällen den 8. oktober 1678 omringades och dödades vid prästgården av en svensk ryttartrupp".
Stenen står inden for præstegårdsmuren og er derfor umulig at få øje på ude fra vejen. Kirkens svenske sognepræst, Undine Hellström, modarbejdede længe projektet og brugte blandt andre indvendinger den, at man ikke vidste nøjagtig, hvor de dræbte friskytter var begravet. Der kunne ikke være tale om at få lov til at flage med det skånske flag fra præstegårdens flagstang under ceremonien.
Det var en svigefuld dansk præst, Hans Nielsen Holmby, som i sin tid stak frihedskæmperne. Menigheden var blevet sur over præstens svenskvenlige prædikener og straffede ham ved at lade ham trække nøgen af sted bag en hest. Han hævnede sig blodigt, da en gruppe friskytter samlede sig i præstegården. Han angav dem til fjenden, og kun gruppens anfører, den navnkundige snaphane Simon Andersen, slap bort i live.
Mindesmærkets diskret placering gav anledning til en livlig polemik i de lokale blade. Særlig menighedsrådet og bygdeforeningen måtte stå for skud. Men en indsender, Lennart Nilsson, foreslog at lade skolebørn komme på udflugt til stenen og høre om et stykke af deres egen skånsk-danske historie.
"Lad dem se mindesmærkets bortgemte placering og høre om debatten. Det er nemlig et udmærket eksempel på forsvenskningen og historieforvanskningen i Skåneland i dag 1997, hvor vor egen skånsk-danske historie stadig skal forties", skrev Lennart Nilsson.

8 Geni, Anna Sture.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 30 apr. 2017 med Legacy 8.0 fra Millennia