Knud Terkelsen [2362]
(ansl 1595-)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Knud Terkelsen [2362] 1 2

  • Født: ansl 1595
  • Ægteskab (1): Ukendt
Billede

  Notater:

Claus' tip-8-oldefar.

Billede

  Begivenheder i hans liv:

1. Beskæftigelse: Bromand, 1629, Foldingbro. 1


Billede

Knud blev gift med.


Billede

Kilder


1 Valdemar Andersen, Foldingbro. Administration, bygningshistorie, toldkontrol. (Historisk Samfund for Ribe Amt, 1973. ISBN 87-87490-00-5.), s.69.
... 1620 omtales Peder Terkildsen og Knud Terkildsen, rimeligvis brødre. Knud var bromand 1629 og fri for landgilde [kilde: Riberhus lens regnskab 1598 og 1629]. Han efterfulgtes af Terkel Knudsen, sandsynligvis en søn, der som bromand oplevede Svenskekrigen. Foldingbro undgik selvfølgelig ikke krigens ødelæggelser, og 1661 oplyses, at gården var afbrændt af fjenden.
Terkel Knudsen endte sine dage under tragiske omstændigheder. 1. juni 1663 kom en mand nordfra med et par heste. Efter at have talt med Terkel Knudsen lod denne manden passere over broen. Ved den søndre ende, hvor der var slagbom, stod Søren Hansen Dyr, der var forhenværende løjtnant og var blevet ansat som opsynsmand ved broen, en ny stilling, som let kunne medføre et spændt forhold til den i forvejen ansatte bromand. Søren Hansen Dyr standsede manden med hestene og råbte over til Terkel Knudsen, at han skulle komme derover. Terkel gik over broen, og Søren spurgte ham, hvem der havde givet denne mand lov til at ride over broen med de to heste. "Hvorfor skulle jeg ikke lade ham ride, han har jo god besked", svarede Terkel. De vekslede så nogle ord med hinanden, hvorefter Søren Hansen Dyr løb ind i sit hus og kom tilbage med en dragen kårde og gik straks til angreb mod Terkel Knudsen. Han værgede for sig det bedste, han kunne, og fik hænderne forskåret. Til sidst blev han ramt af et dybt stik i venstre side. Dødelig såret blev Terkel bragt til sit hjem, og der blev sendt bud efter den lægekyndige Tyge Nissen i Vejen. En mester Anders fra Lintrup kom også til stede og hjalp med at forbinde den sårede, der klagede sig med ordene: "Ved Gud og min sjæls salighed, jeg vil dø derpå", idet han beskyldte Søren Hansen Dyr for sin skade. Terkel Knudsen døde. Hvordan det gik drabsmanden vides ikke, men som opsynsmand ved broen var han naturligvis færdig [kilde: Malt herreds tbg. 25.7.1663].

2 RibeWiki, Folding Bro.


Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 20 Mar. 2022 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Ophavsret og vedligeholdelse af mail@ClausBechgaard.dk