Amsterdam maj 2009

Retur til Rejsebeskrivelser

Opdateret d. 19.9.2019


Links kontrolleret 19/9 2019.

Kr. Himmelfartsferien gik i 2009 til Amsterdam. Det er en herlig, lille storby, hvor de fleste seværdigheder er inden for gåafstand, og som kun ligger én times flyvning fra Danmark. Vi var heldige med vejret og havde fire spændende dage i den skønne kanalby.

Hovedpunkterne for vores udflugter:

Onsdag
Afrejse fra Billund 1745 med KLM. Ankomst Schiphol lufthavn ved Amsterdam godt en time senere. Fra Schiphol gik der tog flere gange i timen til Amsterdam Centraal Station. Billetter købt med VISA-kort i én af automaterne, pris 3,90 euro pr. stk. Togturen varede ca. 15 min.
Ca. 10 minutters gang til Tulip Inn, Nieuwezijds Voorburgwal 50, hvor vi havde booket værelser hjemmefra. Tulip Inn var et glimrende hotel, hvor værelser og betjening var i orden, og som frem for alt lå centralt placeret.
Aftensmad på den argentinske restaurant ved Hotel Damrak, Damrak 49. Kan ikke anbefales. "Medium stegt" rump steak var tør og gennemstegt.

Torsdag
Morgenmad på hotellet. God, alsidig buffet til 15 euro.
Købte billetter til Hop On - Hop Off kanaltur og tog den røde rute til Rijksmuseum, der var under renovering, og derfor (heldigvis) kun havde åbent for de allerstørste attraktioner. Flotte malerier af Rembrandt m.fl.! Slentretur tilbage til Centraal Station, hvor vi tog en ny kanaltur, denne gang en rundtur med blå rute.

På kanaltur På kanaltur
På kanaltur


Kanal Indsatsleder
Slentretur gennem byen

Aftensmad på restaurant Humphrey's, der lå tæt ved vores hotel. Der var fuldt optaget, men vi regnede med, at det borgede for kvaliteten, så vi ventede den times tid, der var nødvendig inden vi kunne få plads. Vi blev ikke skuffede!

Fredag
Morgenmad på hotellet.
Vores kanalbilletter gjaldt i 24 timer, så hvis vi stod tidligt op, kunne vi nå endnu en tur. Vi tog den grønne rute til van Gogh museet, men blev afskrækket af køen. (Museet er meget rost for sin seværdige indretning og pædagogiske opbygning, så vi satser på at vende tilbage ved en senere lejlighed - uden for sæsonen).
Vi besøgte i stedet Museum Van Loon, Keizersgracht 672, og det viste sig at være et udmærket valg. Det var en spændende herskabsvilla, der var indrettet i gammel stil. Seværdigt.

van Loon museet van Loon museet
Van Loon museet

Husbådsmuseet
En tur på husbådsmuseet blev det også til (Prinsengracht 296 K).

Byens smalleste hus
Singel nr. 7 er byens smalleste hus

Aftensmad på Haesje Claes, Spuistraat 273-275, der serverede god hollandsk mad (Stamppot). Lækkert. (Vi var heldige at kunne komme ind med det samme - mange andre måtte væbne sig med tålmodighed).

Lørdag
Full English Breakfast på pubben London Bridge, der lå få husnumre fra hotellet. Herligt.

Full English Breakfast


Derefter slentretur til bl.a. Magna Plaza, Nieuwezijds Voorburgwal 182, et flot indkøbscenter, og Nieuwe Kerk, der lå lige overfor.

Magna Plaza
Nej, det er ikke kirken, men Magna Plaza


Pandekager til frokost på The Pancake Bakery, Prinsengracht 191. Det var spændende at prøve, om end pandekager med bacon og champignon er en blanding, der nok aldrig bliver min favorit-ret. (Også her voksede køen støt, mens vi var til stede. Vi sad i stueetagen, og der var ganske hyggeligt. Undgå 1. salen, der er mindre hyggelig og lige lovlig tæt på de (kun) 2 toiletter, etablissementet råder over).
Aftensmaden fik vi på Dinner Cruise. Fremragende måltid og flot kanaltur.

Søndag
Full English Breakfast på pubben London Bridge (det bliver jeg aldrig træt af).
Derefter checkede vi ud af hotellet og tog på Historisch Museum. Det var da interessant og med mange flotte malerier, men vi fandt ikke noget på museet, der virkelig fik os til at sige WOW.
Over middag havde vi meldt os til ostesmagning. Det var forretningen på Singel 182, der forhandlede Reypenaer ost og arrangerede ostesmagninger til en pris af 10 euro inkl. et par glas vin. Det var ganske lærerigt, og efterfølgende kunne vi naturligvis købe løs af produkterne. Og således lykkedes det at få kuffertvægten op på de tilladte 20 kg inden hjemrejsen.

Singel 182
Osteparadis
Som antydet er der en overhængende chance for, at vi vil gense Amsterdam på et senere tidspunkt. Vi slentrede meget rundt og nød en lille én på nogle af de mange fortovscaféer. Det skyldtes dels det gode vejr, dels at Amsterdam var en ganske hyggelig - og ikke mindst rolig - by. På de mindre gader blev freden ind i mellem brudt af en knallert, men de få biler og sagte både var en herlig oplevelse sammenlignet med, hvad man ellers kan opleve i storbyer. At så hollænderne generelt er flinke mennesker var blot endnu et plus.

Jeg læste et sted, at det på mange restauranter ikke var muligt at betale med VISA. Det oplevede ikke.
Adapter til stikkontakten er ikke nødvendig.

På vores hotelværelse lå en stor bog om Amsterdam, hvori vi bl.a. læste om flere gode restauranter, som vi måske vil afprøve af næste gang, bl.a.:
Diverse links:
Familien Sørensens hjemmeside om Amsterdam (af ældre dato)
GVB, Amsterdams trafikselskab

Lekture:
Politikens Kort og godt om Amsterdam (i lommeformat med overskuelige kort)

P.S.: Oplagte souveniers (udover ost) er en dåse honningkiks (Stroopwafels / Syrup wafers) (de bliver endnu mere lækre efter 20 sekunder i mikroovnen).

Retur til Rejsebeskrivelser