Egypten april 2009

Retur til Rejsebeskrivelser

Opdateret d. 24.5.2019


Links kontrolleret 24/5 2019.

På en feriemesse i Bellacentret i januar 2009 kom vi til at købe en 12 dages tur til Egypten ved AB Travel. Det var den tur, der kaldes Aida og som indbefatter fem dages cruise på Nilen.
Her er en afskrift af (dele af) AB Travels egen beskrivelse med mine tilføjelser:

Dag 1 - onsdag
Spinning danceVed ankomst til Cairo modtages vore gæster af AB Travels repræsentant, som ordner visum, ligesom han hjælper til ved bagage udlevering. Repræsentanten kører med til hotellet og sørger for, at alle får deres værelser. Undervejs i bussen bydes velkommen til Cairo, og der informeres om tidspunktet for næste dags udflugt.
Afgang 07.25 fra Kastrup med Austrian Air, flyskifte i Wien og ankomst til Cairo om eftermiddagen, kun en halv time forsinket. Fin tur. Wien er en behagelig lille lufthavn til transit. I Cairo blev vi modtaget af en fyr, der havde vores visum parat og hjalp os ud gennem lufthavnen. Hermed var hans opgave løst.

"Hej Claus"
"Øh, hej"
"Kan du ikke kende mig?" En lille, ældre fyr så smilende på os.
Panikken var total. Var der virkelig én, jeg skyldte penge, der havde fundet mig så langt væk hjemmefra? Nå, det viste sig at være vores guide i Cairo. Hans navn var Sarwat, og det var åbenbart et standardnummer, han lavede med sine gæster. Sarwat var egypter, dansk gift, og han talte flydende dansk. Det viste sig, at vores topersoners selskab var det eneste, der rejste med AB Travel på dén tur, så vi fik en udsøgt betjening, mens vi var i Cairo. Sarwat fortalte, at den videre rejse til Aswan lørdag morgen var udsat til lørdag aften, og på hans forslag enedes vi om at holde torsdagen fri. Det passede os fint at starte ferien med en fridag. Han tilbød at arrangere vores deltagelse i en dinner cruise på Nilen samme aften, og vi slog til. 300 egyptiske pund (L.E.) pr. næse for to timers sejltur.
Efter halvanden times kørsel var vi på Pyramids Park Resort der lå i Cairos udkant "in the middle of nowhere". Eneste fordel ved beliggenheden var, at det lå tæt på pyramiderne i Giza, som vi skulle besøge om fredagen. Hotellet var flot, men vores (store) værelse var slidt og temmelig beskidt. Efter 5 kvarter blev vi afhentet, og vi brugte igen hen ved halvanden time på at opleve Cairos meget anderledes trafikkultur.
Dinner cruise var en fin oplevelse. Lækker buffet. En ikke særlig dygtig mavedanser (vi har set det bedre i København). Det mest forunderlige - og flotte - var at opleve en snurretop af en fyr, der i mere end et kvarter snurrede rundt og rundt og rundt og lavede underlige ting (vi lærte senere at "spinning dance" ligesom mavedans ofte er et fast underholdningsindslag i Egypten).
Efter sejlturen blev vi kørt tilbage til hotellet (suk, endnu en time i Cairos trafik).
Næste dag var som sagt fridag. Det meste af dagen lå vi ved poolen eller udforskede hotellet. Det var som nævnt stort og flot, og betjeningen var god og venlig. Vi ville have foretrukket at bo downtown og gå lidt rundt i Cairo. Der gik vistnok en shuttle bus fra hotellet, men vi orkede ikke turen ind til byen igen.

BådmuseumDag 2 - torsdag
En spændende dag, hvor der efter morgenbuffet på hotellet køres til det alle vel nok har ventet på: De store fantastiske pyramider i Giza. Disse enorme bygningsværker er det eneste, der er tilbage af verdens 7 vidundere. Der bliver mulighed for at gå lidt rundt på egen hånd og tage billeder, inden der køres ned til den mystiske "Sfinx", som ligger foran pyramiderne. Den dag i dag kender ingen betydningen af sfinxen og arkæologer fra hele verden forsøger stadig at løse gåden.
Efter frokost fortsætter turen til Sakkara, den gamle nekropolis (gravby). I Sakkara ses bl.a. Zoser's trinpyramide, forgængeren for alle de andre pyramider samt Ti's masteba (grav). Her er ligesom ved pyramiderne mulighed for at ride på kameler eller hest. Efter en lang men oplevelsesrig dag køres nu tilbage til hotellet. Aftenen er fri.

Det blev så fredag, hvor vi gennemførte dette program. Begyndte i Sakkara, hvor de ældste pyramider lå. Vi så også rigmanden Mererukas flotte grav. Sluttede ved Giza (jeg troede at pyramiderne lå langt ude i ørkenen, men det gør de ikke mere - Cairo ligger nu lige ved siden af).
Keops bådmuseum med skibet, som skulle fragte den døde, ligger tæt ved pyramiden. Meget seværdigt.
Sarwat var fantastisk dygtig til at forklare udviklingen og påvise interessante detaljer uden at fortabe sig i flere detaljer, end vi kunne rumme. Og så havde han humor, havde han!
Vi besøgte også en tæppefabrik (carpet school, der lærer hjemløse børn at lave tæpper og angiveligt også giver dem skolegang) og et papyrus center. Begge steder var spændende at opleve - og selvfølgelig var det velset, at vi købte nogle varer efter rundvisningen, men vi holdt stand. Næsten. Kun et enkelt tæppe, pruttet ned til under en tredjedel af den oprindelige pris.

Dag 3 - fredag
Dagen er afsat til at besøge nogle af Cairo's mange seværdigheder. Første besøg er på det ægyptiske museum. Her er bl.a. mulighed for at se de mange tusinde dele fra Tut Ankh Amon's grav. Verdens mest imponerende samling af skatte fra oldtiden findes her på museet, hvoraf nogle er mere end 5000 år gamle. Mumiesalen er nyrestaureret og mod et mindre tillæg kan man se denne. Efter denne spændende formiddag køres til Citadellet med den meget smukke alabast moske, der i øvrigt er Cairo's vartegn. Dagen slutter af med besøg i "Old Cairo", også det koptiske Cairo, en meget interessant tur, hvor bl.a. den hængende kirke besøges, inden der køres tilbage til hotellet….

Dette var jo så lørdagens program for vores vedkommende, idet dog formiddag og eftermiddag blev byttet om. I det koptiske Cairo foretrak Sarwat at vise os Abu Serga kirken, som han fandt mere interessant (= oprindelig) end den hængende kirke. Vi besøgte selv senere den hængende kirke.
Formiddagens øvrige programpunkter var bestemt også spændende, ikke mindst besøget på den tidligere koranskole Sultan Hasan Madrasa.

Sultan Hasan Madrasa

Frokosten fik vi på en ikke-turistet (= non-alkohol) restaurant ved Nilen, hvor vores chauffør Saad førte sig frem med vandpibe.
På det egyptiske museum var Tut Ankh Amon en stor oplevelse, ikke mindst på grund af Sarwats levende fortællinger.
Vi havde checket ud af hotellet om morgenen, så vi kunne køre direkte til lufthavnen om aftenen efter rundturen i Cairo. Der var dog lidt tid til overs, så vi fik vores ønske opfyldt om at komme op i Cairo Tower. Det viste sig at være lidt af et tilløbsstykke om aftenen, så vi stod en halv time i kø, før den latterligt lille elevator tog os op til udsigten. Solen var allerede gået ned, men det var da alligevel en imponerende udsigt. (Set i bakspejlet havde vi nok udnyttet tiden bedre, hvis vi havde droppet tårnet og i stedet havde nydt en kop kaffe og solnedgangen på toppen af Ramses Hilton hotellet, der lå lige over for museet.)

Dag 4 - lørdag
Tidligt morgenfly til Aswan. … Flyvetiden er ca. 1 ½ time. I Aswan modtages I af en repræsentant, som sørger for transport til hotellet. Der køres i bus fra lufthavnen til Nilen, hvorfra der sejles til hotellet, som ligger på en ø midt i Nilen. Sejlturen varer cirka 10 minutter. Ved ankomst til Aswan og hotellet er dagen fri.

Om aftenen var det så med Egypt Air til Aswan. Tekniske problemer med en catering vogn forsinkede os en del, men derefter gik det tjep. Rart at slippe for den idiotiske sikkerhedsinstruktion :-) (Men det var da godt nok de smalleste flysæder, vi til dato har siddet i.)
I Aswan lufthavn oplevede vi det eneste kiks i den ellers særdeles veltilrettelagte tur: Der var ingen til at modtage os og køre os til Nilen, hvor vi skulle med båd til vores nye hotel; men i lufthavnen var der tilfældigvis en anden repræsentant fra "Red Sea", som er AB Travels forlængede arm i Egypten, og han arrangerede fluks en taxa og en guide, der tog os med over Nilen til Pyramisa Isis Island. (Altså, det kunne vi jo nok selv have fundet ud af; men med AB Travel bæres man på hænder til og fra alle hoteller og lufthavne.)
Det var blevet over midnat, og vi havde ikke spist siden frokost, så vi bestilte natmad på værelset. I seng kl. 02.30.

Isis Island Resort

Dag 5 - søndag / Dag 6 - mandag
Morgenbuffet på hotellet. Dagene er til fri disposition, men kan evt. bruges til at besøge Abu Simbel templet. Turen inklusiv fly varer ca. 5 -6 timer, men kan også med fordel foretages med bil. Turen varer da lidt længere. Med fly er det en god ide at bestille udflugten allerede hjemme fra af hensyn til plads på flyene. Udover turen til Abu Simbel venter der mange andre oplevelser i Aswan, f.eks. det lokale kamelmarked, den hyggelige bazar, den utroligt smukke koptiske kirke der bare er få år gammel samt det nubiske museum. Dagene kan også nydes på hotellet enten ved en af swimmingpoolerne eller i helsecentret. …

Søndag var vi hele dagen på hotellet, mest ved pool'en. Flot hotel midt i Nilen!
Mandag tog jeg med shuttle båden til Aswan og så det nye nubiske museum og den ufærdige obelisk, begge dele seværdige. Jeg gik også en lille tur i Ferial Park, der er et skønt lille åndehul ved Nilen tæt ved "vores" bådebro.
Fra det nubiske museum

Dag 7 - tirsdag
Felucca-tur. I baggrunden Aga Khan mausoleumMorgenbuffet på hotellet, hvorefter transferguiden følger vore gæster til Nilkryds skibet, hvor alle får anvist deres kahyt. Frokost på skibet og om eftermiddagen er der Felucca tur på Nilen. Middag på skibet og overnatning i Aswan.

Kl. 11.20 blev vi installeret på M/S Nile Admiral, der er et af Presidential Cruise's skibe. (Lækkert skib. Buffet morgen og frokost, servering aften). Den officielle Felucca tur var udsat, så efter frokost tog vi selv på 2 timers Felucca tur (150 L.E. + drikkepenge). Skønt med sådan en tur på et sejlskib, væk fra al larmen.
Derefter tog vi på tur i hestevogn. I en vogn uden fjedre, trukket af en radmager hest. Forbi seværdigheder og også en tur gennem slum'en. Ikke lige min kop te at sidde som en anden herremand og betragte staklerne i de fattige kvarterer. Kusken fortalte beredvilligt om byen, arbejdsløsheden og meget andet, og gav sågar en læskedrik undervejs. Flink fyr, lige indtil vi skulle betale. Da påstod han, at den aftalte pris var pr. person. Det fik han nu ikke noget ud af.
Nogle af vores medpassagerer fortalte, at de have besøgt markedsgaden (Souk'en). Der var nærmest blevet flået i dem hele vejen, for at de skulle købe. Undtagen i to tilfælde, hvor de ikke var velkomne, da de havde fortalt, at de var danskere. Tja, Jyllands-Postens forhånelser var åbenbart ikke glemt.

Dag 8 - onsdag
Efter morgenmad på cruiset er der udflugt til Aswan dæmningen og Philae templet (ISIS templet). Der sejles i motorbåd ud til Philae templet.
Tilbage på skibet igen er der frokost og der sejles nu mod Kom Ombo, som nås i løbet af kort tid. Her besøges dobbelt templet for guderne Sobaek og Horus. Tilbage på skibet indtages middagen, mens skibet sejler mod Edfu, hvor der lægges til for natten.

Wake up call kl. 05.30! Kl. 06.30 mødte vi Ihab, vores nye guide. Vi var nu 20 mennesker i selskabet fra AB Travel. Ihab viste sig også at være en vældig dygtig guide. Han var også dansk gift, og et par års ophold i Danmark havde gjort ham ganske god til den svære danske sprog.
Dagen bød på nogle gode, lærerige ture. Mange huse så forfaldne ud, men i Egypten - som i flere andre lande - skal der først betales ejendomsskat, når huset er færdigbygget, så der kan gå rigtig mange år med at "planlægge" byggeriet af en 1.sal :-)
Om aftenen var der arrangeret bingo i baren på skibets øverste dæk, men vi faldt i snak med vores nye medpassagerer, så det nåede vi desværre ikke.

På vej mod Philae templet

Dag 9 - torsdag
Efter morgenbuffet er der udflugt i bus eller hestevogn til Horus templet, et af de bedst bevarede templer fra oldtiden. Et smukt tempel med masser af flotte inskriptioner og tegn. Vel tilbage på skibet nydes formiddagen, mens der stille og roligt sejles mod Luxor.
Frokost og eftermiddagsteen nydes ombord, mens turen går mod Esna slusen og dernæst videre til Luxor, som nås sidst på dagen. Overnatning på skibet.

Udflugten til Horus templet foregik i bus - Ihab havde valgt at skåne de stakkels, magre heste. Fin tur. Om aftenen var der kalabea fest i baren, hvor vi helst skulle være klædt om til den karakteristiske, egyptiske kjortel. Vi valgte dog at gå tidligt til køjs i stedet.
Den var også den dag, hvor vi opdagede, at vores flybilletter var blevet væk. Temmelig mystisk, men intet problem for Ihab, der fremskaffede nogle nye.

Esna slusen

Trængsel ved terrassetempletDag 10 - fredag
Tidlig morgenmad og udflugt til Kongernes Dal på Nilens vestbred. Her skal vi se nogle af de berømte kongegrave (der er inkluderet besøg i 3 grave), men der kan købes ekstra billetter bl.a. til Tut Ankh Amon's grav. Turen går videre til Dronning Hatshepsut's terrassetempel. Undervejs besøges et alabast værksted, hvor der er mulighed for at købe nogle af de smukt forarbejdede ting i alabast. Inden der køres tilbage til skibet besøges Memnon kolosserne, der majestætisk skuer ud over Nildalen. Efter udflugten i Kongernes Dal køres tilbage til skibet, hvor der er frokost. Om eftermiddagen er der udflugt til Karnak og Luxor templerne. Karnak templet er verdens største tempel kompleks med sine 134 kæmpe-søjler og 10 pyloner. Et imponerende tempel med bl.a. en kæmpestor hellig sø. I oldtiden var der fra Karnak templet en Sfinx allé, der forbandt det med Luxor templet, en strækning på 5 km. I dag er kun dele af alléen intakt og synlig. Adskillige steder har lokalbefolkningen bygget deres huse ovenpå sfinxerne. Der vil være mulighed for at købe billetter til Lyd og lysshow i Karnak templet om aftenen.

Wake up call kl. 05.30! De 3 grave, Ihab havde udvalgt, var Ramses IV, Ramses IX og Siptah. Tut Ankh Amon fravalgte vi. Ligeså lys- og lydshow om aftenen. Programmet var næsten for meget til én dag. Men imponerende var det!
Alabast værkstedet var også ganske lærerigt. En indkøbt, lille, håndlavet vase viste sig efter hjemkomst at være aldeles utæt.
Om aftenen underholdning i baren med mavedans (bedre denne gang!) og spinning dancer.

Parti fra Sofitel KarnakDag 11 - lørdag
Efter morgenbuffet på skibet køres vore gæster til hotellet. Dagen er til fri disposition og kan nydes på hotellet, i haven eller ved en af swimmingpoolerne. Hotellets have er meget smuk med både banan og dadelpalmer, appelsin-, citron- og grapefrugttræer samt et væld af flotte blomster. En tur i bazaren kan anbefales, hvor der er rig mulighed for at gøre et godt køb af især tekstiler og tasker. En tur i hestevogn fra hotellet til bazaren koster ca. 25 kr. hver vej. Guld og sølv købes med fordel hos guldsmeden Radwan, som ligger på den modsatte side af gaden til venstre for ISIS hotellets indgang. Udover dette er der stadig mange seværdigheder i og omkring Luxor. Der er mulighed for at tage en tur til Dronningernes Dal, eller f.eks. at sejle ud til "Banana Island". Neden for hotellets have ved Nilens bred ligger Feluccaer. Sejl eventuelt en tur sidst på eftermiddagen over til "Banana Island", hvor man får indblik i bananens cyklus og smager de meget små, men søde bananer inden turen går tilbage til hotellet i solnedgangen. Denne tur kan man sagtens arrangere selv, men ellers kan vore guider kontaktes, og de vil så være behjælpelige med at arrangere diverse udflugter.

Vores dag var anderledes. Kl. 0830 skulle vi være ude af kahytten. Derefter skulle vi på felucca tur. Båden var der godt nok, men der var ingen vind, så vi blev trukket ud med motorbåd - og roet hjem. Heldigt, at vi selv havde prøvet en "rigtig" tur tidligere på ugen. Da vi atter havde fået fast grund under fødderne, blev vi kørt til Sofitel Karnak, et fornemt hotel uden for Luxor. Afslapning.

Dag 12 - søndag
Morgenbuffet på hotellet, hvorefter vor transferguide kører med til lufthavnen for afrejse til Cairo. Ved ankomst til Cairo mødes vore gæster af AB Travels repræsentant, som hjælper gæsterne til udenrigshallen for afgang med det rette fly til København/Billund. I tilfælde af lang ventetid inden flyet afgår tilbydes vore gæster at blive kørt over til et hotel i nærheden af lufthavnen, hvor man kan slappe af inden hjemrejsen. Det vil også være muligt herfra at tage en tur til et af de shopping centre, der ligger få min i bil fra lufthavnen/hotellet.

06.45 klar i lobbyen, hvor vi blev hentet og kørt til lufthavnen. Fin tur til Cairo, hvor vi tilbragte et par timer i lobbyen på Novotel ved lufthavnen, inden turen gik nordpå med Austrian Air. Det var alt i alt en rigtig god tur. Egypten er fantastisk flot, men egyptiske sælgere kan godt nok være trættende.

Diverse:

Hygiejne: Jeg kender vist ingen, der har været i Egypten uden at blive ramt af "turistmave", så vi gjorde det til et projekt at undgå det. Det lykkedes - modsat flere af vores medpassagerer. Metoden: Hyppig håndrens i apotekets alko-gel eller desinficerende servietter, og HVER gang efter at vi havde rørt ved en pengeseddel.

Trafikken i Cairo: Kaotisk og alligevel på sin vis hensynsfuld (forstået på den måde, at man altid kan komme ind på en befærdet vej eller skifte vognbane, thi den, der har snuden længst fremme, har "forkørselsret"). Farten er ofte moderat, og biler standser sågar for de fodgængere, der er modige nok.
Vi hørte, der dræbes 30 - 50 pr. dag i Egyptens trafik. Endvidere, at man kan regne med øretæver, hvis man påkører nogen. Det er derfor klogere blot at fortsætte til nærmeste politistation og dér melde om det passerede.

Medbring: Toiletpapir for at være på den sikre side.
Mini kaffemaskine, hvis du vil have kaffe på værelset. Plus en adapter, hvis stikket på din kaffemaskine er med de lidt tykkere stikben - ellers er adapter ikke nødvendig.

Boder: Ved mange templer og andre seværdigheder tvinges man til at løbe spidsrod gennem en "handelsgade" for at komme til udgangen. Den bedste måde at undgå de handlende på er at undgå øjenkontakt og målbevidst styre uden om dem.

Drikkepenge: Man bør være opmærksom på, at manges lønninger forudsætter drikkepenge. En offentlig ansat, f.eks. en politibetjent, tjener typisk 200 L.E. om måneden, så der er basis for bestikkelse, dog ikke fra udlændinge. Myndighederne er udmærket klar over turisterhvervets betydning (giver landet de 3. største indtægter efter olie og Suez kanalen).
Jeg fandt denne liste over anbefalede drikkepenge i en avis:
--- Kommentarer: Drikkepenge er meget udbredt i Ægypten - også lokalbefolkningen "tipper", når de har fået god service.
---
På velbesøgte toiletter står der ofte en snu fyr og udleverer 3 stk. toiletpapir som håndklæde og forventer at få 1 L.E. for denne fantastiske service. Jeg lærte efterhånden kun at hoppe på dén, hvis toiletterne så velholdte ud. Ellers sagde jeg pænt nej tak og tørrede hellere fingrene i mine bukser. For pokker, sådan en frækkert tjener jo flere månedslønne på blot en enkelt dag for at lave absolut ingenting.

Drikkevarer: Vi holdt os til vand, øl (Stella og Sakara) samt rødvin (Omar Khayyam). Glimrende til vores smag.

Links:
Udenrigsministeriets rejsevejledning
Vaccination
Officiel turistside: http://www.egypt.travel/
The Ancient Egypt Site
Lonely Planet
Bjarne Tveskovs rejsebeskrivelse (2004)
Lekture:
Lonely Planet: Egypt
Wallpaper City Guide: Cairo


Retur til Rejsebeskrivelser