Mallorca efteråret 2016.

Retur til Rejsebeskrivelser

Opdateret d. 9.10.2016


En reklametryksag lokkede os til Mallorca en uge i september - oktober. Den var fra et lille rejsebureau ved navn Bella Rejser. Bureauet havde specialiseret sig i pensionistrejser, der udgik fra én bestemt by, denne gang fra Helsingør, med bl.a. det formål, at man kunne lære nogle nye mennesker fra ens hjemby at kende. Vi syntes, at konceptet lød spændende, og da jeg aldrig før havde været på øen, og fru Ulla ikke havde været der siden grisefesternes tid, slog vi til. Vores naboer Gyridt og Kaj syntes ligeledes om ideen, så de tog også med. Således gik det til, at vi en mandag morgen kl. 03.10 (!) blev hentet i bus på Helsingør station og kørt til Kastrup lufthavn. Dette var den første af fire sådanne rejser fra sjællandske byer til Mallorca, og derfor var vores rejseleder Benny også med i bussen. Han skulle så blive på øen i den kommende måned. Bortset fra det ubekvemme afrejsetidspunkt (havde jeg vidst det i forvejen, var jeg ikke taget med!) havde vi - i alt 38 deltagere - en fin tur med SAS til Palma og derfra videre med bus til vores hotel Eden Nord i Port Sóller nord for Palma. Hotellet var 3-stjernet og helt ok. Vores værelse var endnu ikke klar til os, da vi ankom om formiddagen. Godt det samme, for så ville vi nok have sovet dagen væk, thi natten havde ikke budt på megen søvn. I stedet udforskede jeg butikker og strandpromenade, der lå kun få minutters gang fra hotellet. Efter indlogering og informationsmøde indtog vi vores første måltid fra hotellets velsmagende og varierede aftenbuffet.

Udsigt fra hotellet Havnen i Port Sóller
Udsigt fra hotellet. Havnen i Port Sóller.


I rejsen var inkluderet 4 udflugter. Dagen efter ankomsten var målet for den første udflugt Dragegrotten, som vi nåede efter en times kørsel. Det var en gigantisk hule med søer og mange fine formationer, og belysningen i hulen gjorde sit til, at formationerne fremstod helt fantastisk. Vandringen i hulen sluttede i et amfiteater, hvor vi overværede en ganske stemningsfuld fremførelse af klassisk musik udført af en kvartet i en oplyst robåd.

Dragegrotten Dragegrotten


Vi spiste samlet frokost ved havnen i Porto Cristo og fik lejlighed til at kaste et blik på tennisspilleren Rafael Nadals specialbyggede yacht. Vi kørte i løbet af dagen også forbi et par af de skoler, han har sponsoreret.

På hjemvejen besøgte vi perlefabrikken i Manacor, hvor Majorica-perlen fremstilles. Det er en kunstigt fremstillet perle, der har stor lighed med en ægte perle. Vi fik produktionen demonstreret og naturligvis mulighed for at bruge lommepengene på indkøb.

En anden udflugt gik til Palma med "Appelsintoget". Området omkring Sóller har en stor produktion af citroner og appelsiner, og i 1912 åbnedes en jernbaneforbindelse fra Sóller til Palma for at kunne få frugterne transporteret frem. Det var en smuk tur, der varede omkring en time.
Efter en kort vandretur i Palma spiste vi frokost på restauranten Celler Sa Premsa, i et stort lokale med mange langborde. Vintønder og andet inventar gav et spændende miljø, og vores tre retter smagte glimrende. At rejselederen gav rødvin til maden gjorde ikke nydelsen mindre.

Appelsintoget Plaça Major Flot hus i Jugendstil Restaurant Celler Sa Premsa
Appelsintoget. Plaça Major. Flot hus i Jugendstil. Restaurant Celler Sa Premsa.


Udflugten afsluttedes i den imponerende katedral:

Katedralen i Palma Katedralen i Palma Katedralen i Palma


Vi var også på en udflugt, der havde vinproduktion som tema. Vi kørte til José L. Ferrer's vingård ved Binissalem, hvor en ansat, Paul, gav os en god indføring i produktionen. For mallorcinsk rødvin gælder, at den helst skal være tre år gammel inden den drikkes, og at kvaliteten topper ved seks år. Hvidvin og rosé bør derimod drikkes så ung som mulig. Efter en prøvesmagning og lidt indkøb fortsatte vi med et lille traktortrukket tog gennem vinmarkerne til mere vinsmagning, denne gang fra vingården Ribas. Vi smagte på hvidvin til et let og velsmagende traktement og sluttede ved landsbyen, hvor Ribas havde til huse. Her fik vi brød med skinke til rødvinen, der var meget delikat. Ribas gør angiveligt meget for at maksimere kvaliteten. Paul fortalte, at ofte kasseres 30 % af druerne for at vinen kan blive optimal. Til slut smagte vi på Rover, en dessertvin, og sådan én købte vi. I øvrigt kunne man i Ribas' butik stadig få fyldt sin egen kande eller flaske med vin fra hanen. Mallorcinsk vin eksporteres til Danmark igennem Michael Laudrups vinfirma.

Mallorcinske og udenlandske druer Wine Express Vinlager hos Ribas
Mallorcinske og udenlandske druer. Videre med ”toget”. Vinlager hos Ribas.


Den fjerde og sidste udflugt gik indledningsvis ned langs kysten til den smukke by Deià. Ved ankomsten travede vi op til den højt beliggende kirke. På kirkegården lå forfatteren Robert Graves ("Jeg, Claudius") begravet.

Kanon ved kirken i Deià William Graves' gravsten Udsigt fra kirken i Deià
Kirken var godt bevogtet. Robert Graves’ gravsten synede ikke af meget. Udsigten fra kirken var betagende.


Videre til Valldemossa. Her besøgte vi klosteret, hvor Chopin museet ligger. Komponisten Frédéric Chopin boede nogle måneder i klosteret, der dengang var privatejet, i vinteren 1838/39 sammen med sin elskerinde, den franske forfatterinde Armandine Dupin. Udflugten sluttede med frokost.

Vi havde et par enkelte "fridage" på turen. Én af dagene tog vi den gamle sporvogn de 3 km ind til Sóller. Vi besøgte den flotte San Bartomeu kirke, fik en drink på det idylliske hotel La Vilas veranda og gik en tur ad Sa Lluna med de mange butikker.

Sporvognen til Sóller Højalteret i San Bartomeu kirken
Sporvognen til Sóller. Højalteret i San Bartomeu kirken.


Om aftenen droppede vi hotellets i øvrigt brillante buffet og spiste i steder paella på Ca'n Ribes. Jeg har tidligere berømmet de paellaer, vi har sat til livs, men DETTE var den hidtil bedste, indtaget i den lune aften med udsigt over havnen.

Paella Paella Paella


En anden dag tog Ulla med Gyridt og Kaj til marked i Sóller, mens jeg forsøgte at finde vagttårnet Torre Picada uden for byen. Vagttårnet var ét af mange, der i fordums dage skulle advare mod sørøvere. Google Maps førte mig op til Hotel Jumeirah, men her rendte jeg panden mod hotellets mur. Hjemme igen tilbød den altid hjælpsomme rejseleder Benny at vise vej den næste eftermiddag. Tårnet var dog lukket, iflg. Benny var der kun åbent på enkelte dage i året.

Udsigt fra Jumeirah Torre Picada
Udsigten over byen fra Jumeirah var flot. Med Bennys hjælp fandt vi Torre Picada.


Hjemturen forløb lige så problemløst som rejsen derned. Ved ankomsten til Kastrup blev vi modtaget af rejsebureauets ejer Kim, der kørte med os i bussen hjem til Helsingør. Kim fortalte bl.a., at de mange turister på Mallorca havde resulteret i voldsomme prisstigninger på overnatninger og andet. F.eks. kostede sporvognsturen mellem Port Sóller og Sóller for kun få år siden 1 Euro men er i dag steget til 6 Euro. Den netop indførte turistskat på 1,10 Euro pr. nat er et andet eksempel. I øvrigt havde der kort forinden vores besøg været en større demonstration i Palma mod den tiltagende turisme.

Jeg har kun godt at sige om turen. Den var vel tilrettelagt, og rejseleder Benny var et fund for rejsebureauet, særdeles hjælpsom og vidende.



Retur til Rejsebeskrivelser