Miniferie på Rügen, juli 2003

Retur til Rejsebeskrivelser

Opdateret d. 12.12.2013


(Links kontrolleret 12/12 2013)

8. - 11. juli 2003 var jeg på ferie på Rügen med hund og Skoda. Det skulle være en spareferie, så jeg brugte mest tiden på at se natur og seværdigheder "udefra" og ikke så meget (betale for at se ting) "indefra".

Rügen er Tysklands største ø, ligger i Østersøen i Forpommern i det tidligere DDR. Der er meget, meget flot! Der er stadig mange elendige biveje og forfaldne bygninger efter DDR-tiden, men det er nu også ganske interessant at se hvordan genopbygningen skrider frem.

Klik her for at åbne nyt vindue med kort over Rügen (lånt fra Rügens officielle hjemmeside).
www.ruegen.de (Rügens officielle hjemmeside, åbner nyt vindue).

Her er nogle af mine erfaringer fra turen:

 • Jeg ankom tirsdag over den faste forbindelse fra Stralsund. Det gik nogenlunde smertefrit, kun enkelte gange gik trafikken i stå. Hjemturen fredag morgen gik uden ventetid med færgen fra Glewitz (4,30 €). Generelt anbefales Stahlbrode - Glewitz færgen i højsæsonen, hvis man kommer fra den dansk-tyske landegrænse.
 • Vælger man den vestlige rute på øen for at komme op til øens nordlige del, skal man på en kort færgetur ved Wittow (4,20 €).
  Kap Arkona
  Arkona på Rügens nordspids: Stor P-plads (3 €) i Putgarten. Herfra kan man gå (eller blive kørt) de sidste par km til borganlægget (entré 1 €) på øens nordspids, hvor Absalon slog venderne og tilintetgjorde deres afgud Svantevit. Seværdigt!

  Königsstuhl
  Königsstuhl nord for Sassnitz: Stor P-plads i sydkant af landsbyen Hagen. Gode toilet- og badeforhold. Gå (eller bliv kørt) de sidste par km til de flotte kridtklinter og den storslåede udsigt (entré 1 €).

 • Sassnitz: Livlig havn. Bedst at benytte den nordligste nedkørsel til havnen (i nordkanten af byen), der fører direkte til stor P-plads.
  Feuersteinfelder
  Feuersteinfelder syd for Sassnitz: Banker af flintesten, der måske er aflejret under en stormflod. Tja, vel ok hvis man er geologisk interesseret eller har lyst til ca. 4 km travetur i skoven. For mig at se var det nu bare noget velvoksent grus, der lå i skovbunden.

  Prora
  Prora (nord for Binz): Var den egentlige årsag til at jeg tog til Rügen. Jeg måtte simpelthen se dette rædsomme monstrum af 4 km betonhotel, som Hitler påbegyndte men aldrig færdiggjorde. I dag benyttes dele af byggeriet til bl.a. museer. Overalt opfordres man dog til at holde afstand til bygningen få ikke at få nedfaldende dele i hovedet. Nedenfor er en fin, fin badestrand (afsnit med tekstil-, nøgen og hundebadestrande).

 • Binz: Mondæn og hyggelig badeby. Hovedgaden går lige ned til stranden. Besøg også "bagsiden" af byen ud mod Schmachter søen, meget flot og hyggeligt.
  Jagdschloss Granitz
  Jagtslottet Granitz
  syd for Binz: Flot, højtbeliggende slot med storslået udsigt til Arkona i nord og øen Usedom i syd. P-plads ved foden, gå (eller bliv kørt) de 2,5 km op til slottet. Entré 3 €.


  Vindeltrappen op i tårnet er svimlende! (foto fra Rügens officielle hjemmeside)

  Gravkammer
  Syd for Lancken-Granitz findes bl.a. dette gravkammer.


  Putbus: Byens centrum hedder Circus, en imponerende cirkel af bygninger omkring et anlæg (foto fra Rügens officielle hjemmeside).

  Udsnit af Circus
  Udsnit af Circus. Restaurering af bygningerne skrider frem.

  Slotskirken i Putbus
  Slotsparken støder op til Circus og er også et besøg værd. Her slotskirken. Den skal nok blive flot, når renoveringen er færdig.

 • Overnatning: Jeg lejede et "Zimmer frei" i Kasnevitz vest for Putbus for 20 € pr. nat, plus 2,50 for morgenmad. Ej luksus, men bad, toilet og seng virkede efter hensigten.

  Et par ideer:

  Til afslutning: Jeg kan varmt anbefale en ferie på Rügen. Vær indstillet på at betale for parkering og derefter for at "komme ind"; men det hele er pengene værd, og så dyrt er det altså heller ikke. Man bør huske på, at Mecklenburg-Vorpommern hører til Tysklands fattigste med stor arbejdsløshed. Hovederhvervet er - med god grund - turisme, og jeg tror da på, at entré- og parkeringsindtægter i en eller anden grad går til renovering af kulturskattene efter DDR-tidens tand.
  Luftwaffenmuseum i Berlin

  P.S.: Efter Rügen var jeg et smut i Berlin, hvor jeg bl.a. besøgte Luftwaffenmuseum. Det er et omfattende flymuseum, hvor man sagtens kan bruge en hel dag, hvis man er til den slags. Også interessante indendørs udstillinger (tænk dig godt om inden du slipper knægten løs i souvenirbutikken!). Fri entré. Tilkørsel fra Kladower Damm ad Groß Glienicker Weg (man kan godt komme i tvivl om man er på rette vej, men fortsæt blot ligeud ad Groß Glienicker Weg, museet ligger for enden af vejen).

  Beagle
  Beagle & Golden retriever
  Rügen - 2004

  I juli 2004 tilbragte jeg igen et par dage på Rügen. Højdepunkterne var bl.a. besøg i Prora museum, kirken i Altenkirchen samt travetur fra Sassnitz til kridtklinterne Wissower Klinken nord for byen (herunder).
  Kridtklinter nord for Sassnitz


  Mit overnatningssted tør jeg godt anbefale: Gutshaus Ketelshagen (lækker hjemmeside, i øvrigt). Stedet ligger mellem Bergen og Putbus. Det drives af to damer, der har moderniseret en sand ruin af et stuehus, så det nu rummer flotte og moderne lejligheder / værelser. Udenom findes en stor have. Man kan bestille morgenmad og tage del i det hyggelige fælles morgenbord, eller man kan vælge at passe sig selv. Søndag blev vi alle inviteret til grill og lejrbål.
  På hjemvejen tog jeg en afstikker til Peenemünde og så museet, hvor tyskerne udviklede deres raketter under 2. verdenskrig. Et besøg værd! I havnen kan man komme ombord på en russisk ubåd.
  Russisk ubåd


  Retur til Rejsebeskrivelser