Rügen 2014

Retur til Rejsebeskrivelser

Opdateret d. 19.6.2024


Links kontrolleret 19/6 2024.

Efter at have taget afsked med Harzen kørte vi de godt 500 km til Gutshaus KetelshagenRügen. Det blev et dejligt gensyn med det velholdte sted, hvor vi sidst var i 2010. Vi havde igen booket lejligheden "Bernstein", så vi havde aftensol, men det var nu temmelig køligt og blæsende. Henset til årstiden (medio september) var der hverken aftenkvæk fra frøer eller ditto sang fra nattergale, men på vindstille aftener var stilheden total.

Opholdet bød på mere afslapning end oplevelser, men et par enkelte ture havde vi da:

Markedet ved havnen i Thiessow (tirsdag og torsdag) var ganske glimrende med et stort udvalg af lokale specialiteter. Vi indskrænkede os til at købe øl og sennep. Der var mange biler, der ville ind på parkeringspladsen, men der var god styr på færdselsreguleringen.

I Bergen, hovedbyen på Rügen, besøgte vi byens vartegn, Ernst-Moritz-Arndt tårnet, der er fra 1876 og bygget i et slavisk borgkompleks. Udsigten var god i nogle retninger, men mange træer gjorde, at man ikke rigtig kunne få et indtryk af byen.

St. Marien kirke er øens ældste fra ca. 1180. Især de meget store romanske kalkmalerier var imponerende.

Ernst-Moritz-Arndt-Turm St.-Marien-Kirche St.-Marien-Kirche
Ernst-Moritz-Arndt-Turm St.-Marien-Kirche, alter og kalkmalerier Flere kalkmalerier


Binz, den smukke badeby, skulle vi naturligvis gense. Lidt uden for byen på Festwiese var der rejst telte, hvor 79 imponerende sandskulpturer var udstillet. Meget flot!

Sandskulptur Sandskulptur Sandskulptur
Lorelei, i baggrunden Kølner Dom Wilhelm Conrad Röntgen Die Ente bleibt draussen!


En dag, hvor vejrudsigten lovede helt formidabelt vejr, tog vi færgen fra Schaprode til Vitte på øen Hiddensee. I Vittes udkant lå stumfilmstjernen Asta Nielsens sommerhus, men huset var ikke tilgængeligt pga. renovering. Vi spadserede til Kloster, beså den lille, nydelige ø-kirke (fra 1332) og gik derefter tilbage langs stranden. Øen er et yndet udflugtsmål for tyskere, dels fordi flere tyske malere og digtere har boet her, dels fordi øen er så fredelig, da den i praksis er bilfri.
Såfremt vi igen skal besøge Hiddensee, vil vi nok leje et par cykler.

Asta Nielsens sommerhus Kirken Stranden Øen tiltrækker mange fugle
Asta Nielsen sommerhus Ø-kirken Stranden Øen tiltrækker mange fugle


I Stralsund fik vi 1½ times glimrende rundvisning fra turistbureauet. Vi undgik at skulle finde en P-plads i Stralsund ved at tage færgen fra Altefähr. Den lagde til centralt ved Altstadt.

Nicolai kirke Rådhuset Købmandsgårde Købmandsgård Knejpe
Den imponerende Nicolai kirke Det ikke mindre imponerende rådhus En række flotte tidligere købmandsgårde over for rådhuset Denne købmand var tillige borgmester i 20 år, hvilket hans facade understregede Europas 3. ældste knejpe ligger ved havnen


Hjemturen gik via Rostock - Gedser. Den gode del af den tur oplevede vi, da vi ankom til Rostock færgeterminal kl. 13.00 og afleverede vores billigbillet til færgen kl. 15.30. Den flinke dame i buret oplyste, at vi godt kunne komme med færgen allerede kl. 13.30, men at det ville koste ekstra. Hun arbejdede intenst med sin computer, hvorefter hun med et stort smil sagde: "Jeg forstår det ikke, men I skal kun betale 81 cent."

Den mindre gode del var køreturen fra Gedser mod nord indtil motorvejen. Det var en træls strækning med kø-kørsel med mange stop, og hvor farten kun sjældent nåede over 50 km/t. Det var heldigt, at vi bare skulle hjem og ikke havde en færge at skulle nå. Når Scandlines reklamerer med fordelene ved at benytte Gedser - Rostock frem for Rødby - Puttgarden glemmer de da vist lige at fortælle om de 34 km landevej.

Det var Ullas ønske, at vi denne gang skulle opleve de mange flotte alleer i efterårets farver, men de var nu ikke specielt kønne på denne årstid. Alt i alt var det dog en fortræffelig tur. Rügen er ikke bare en smuk ø. Der er også mange arrangementer, der kan ses her: https://www.ruegen.de/vor-ort/veranstaltungen/uebersicht.

Retur til Rejsebeskrivelser