Tyrkiet marts - april 2012

Retur til Rejsebeskrivelser

Opdateret d. 22.1.2022


Links kontrolleret 22/1 2022.

(Alle positioner refererer til Google Earth. Kopiér "hele smøren" til søgefeltet.)

Vi modtog en brochure fra Azura Rejser, der gav tilbud på en uges kulturferie i Kappadokien i Tyrkiet, og vi slog til. Vi glædede os over afrejsetidspunkterne både ud og hjem, der lå sidst på eftermiddagen - det har vi kun sjældent oplevet på charterrejser. Ganske vist hed Azura Rejser tidligere ETU-Travel og havde som sådan haft nogle skærmydsler med Rejsegarantifonden, men vi satsede. Senere, da vi modtog billetterne, var afrejsetidspunkterne dog ændret til 0625 fra Billund og retur 0500 fra Antalya, men hvad pokker, det havde vi jo prøvet før. Billetterne oplyste også om flyselskabet, et tyrkisk selskab ved navn Corendon Airlines, der iflg. reviews på nettet havde fået både ros og ris, sidstnævnte pga. meget smalle sæder, et stinkende toilet og mangelfuld service ombord. Der var også noget med, at politiet i Amsterdam havde forhindret en pilot fra Corendon i at lette pga. et udløbet flycertifikat. Nå, hvo intet vover ...

Prisen på kr. 2.085,- pr. person omfattede fly og bus, guide samt overnatninger med morgenbuffet. Hertil købte vi en "komfortpakke" til kr. 1.160,- pr. person, der omfattede middag og udflugter med entre og guide. Komfortpakke? Det var en nødvendighed, hvis vi skulle have udbytte af turen. Hertil kom, at de (i øvrigt udmærkede) hoteller ofte var placeret langt væk fra andre muligheder for måltider. Vores guide tilbød endvidere en ekstra pakke, der omfattede frokost, som vi heldigvis også valgte at købe, da også frokostrestauranterne ofte lå afsides. Hertil kom så tilkøb af de mere specielle udflugter som ballontur, Turkish Night og sejltur på Manavgat floden.


Fredag den 30. marts:
Vækkeuret ringede kl. 0130, og vi kørte til Billund. Planmæssig afgang fra Billund. Vi havde medvind, så flyvetiden til Antalya var kun 3 timer 10 min. I Antalya lufthavn (36 53' 49.08"N, 030 48' 12.19"E) blev vi fordelt i busser, og Mustafa, en trind og jovial fyr, blev vores guide. Mustafas engelske udtale kunne være lidt vanskeligt at forstå, men efter halv dags tid gik det nu meget godt. Efter ankomst til Hotel Seher Resort & Spa (36 48' 32.08"N, 031 20' 32.76"E) i byen Side var der frokost, og vi blev samlet til briefing. Vi var et halvt hundrede danskere, der var fordelt i to hold med hver sin guide og hver sin bus, så vi havde god plads på turene. Middag og derefter på hovedet i seng.


Lørdag den 31. marts:
Fra morgenstunden satte vi kurs mod byen Konya (37 51' 59.81"N, 032 29' 00.08"E) på den anatolske højslette nord for Taurusbjergene, der visse steder er mere end 3.000 m høje. Det var en strækning på ca. 300 km. Skønt der for det meste var overskyet, var det alligevel en flot tur gennem de sneklædte bjerge.
Målet i Konya var Mevlana museet (37 52' 14.56"N, 032 30' 15.45"E). Mevlana (1207-1273) var en respekteret muslimsk digter og mystiker, der var ophavsmand til de dansende dervisher (religiøse, der ved roterende dans opnår at komme nærmere Gud). Museet er tillige moske og indeholder udover Mevlanas grav fine gamle bygninger, bøger og meget andet.
Videre mod nordøst ind i Kappadokien, der var det primære mål for vores busrejse. Det vulkanske område er i vid udstrækning dækket af den porøse bjergart tuf, der har muliggjort, at huse blev bygget ind i det forholdsvis bløde materiale, eller sågar, at hele underjordiske byer blev bygget. Nogle steder er magmaen størknet til den hårdere basalt, og den uens erosion af de to bjergarter har resulteret i eventyrlige landskaber.
Vi gjorde holdt ved den underjordiske by i Saratli (38 26' 59.98"N, 034 14' 00.03"E). De underjordiske byer, der kan være på op til otte etager, blev benyttet af de tidlige kristne som tilflugt under angreb. Byerne var fyldt med snævre gange, fælder, skydeskår og andre sindrige indretninger, der gjorde dem nærmest uindtagelige.
Sidst på dagen fortsatte vi til vores hotel i Kappadokien, Kapadokya Inn (38 37' 50.01"N, 034 51' 28.84"E) i Ortahisar.

Taurus Mevlana museet Dansende dervisher Fra den underjordiske by i Seratli
Fra turen gennem Taurusbjergene. Mevlana museet. Figurer af dansende dervisher. Fra den underjordiske by i Seratli.


Søndag den 1. april:
Vi havde bestilt en ballontur, så vi måtte forlade dynerne kl. 0510. Ballonfirmaet Balloon Turca afhentede os, og vi fik et par stykker kage og en kop kaffe i hovedkvarteret. Vinden var for kraftig, så ballonfærden blev forsinket en halv times tid, før ballonerne blev blæst op, og 16 småfrysende, spændte turister kunne stige om bord. Hvilken oplevelse! Stilheden og det ufatteligt flotte landskab var en fryd. Deltagelse i den tur var én af de bedste beslutninger, vi nogensinde har truffet. Turen blev standsmæssigt afsluttet med champagne og udlevering af certifikater.

Ballontur Ballontur Ballontur Ballontur

(Fotoet længst til højre: Hotel Hilton har åbenbart fornyet de sanitære installationer).


Vores dygtige guide Mustafa var tidligere kommet til at afsløre, at det var hans fødselsdag i dag, så da vi atter var samlet i bussen, sang vi fødselsdagssange for ham, mens vi alle viftede med tyrkiske flag, så Mustafa blev meget glad og vist også lidt rørt.
Bussen standsede i Soganli dalen, hvor vi så en mængde boliger, der var bygget ind i tuffen, samt ruinerne af to meget tidlige kirker, der ligeledes var udformet som huler. Det var Karabas Church (ca. 38 20' 18.02"N, 034 58' 47.61"E) og Church With Snakes (ca. 38 20' 24.72"N, 034 58' 33.62"E). De havde begge imponerende flotte vægmalerier, der desværre var skæmmet af både ældgammelt og nyt hærværk. Tilbage på P-pladsen genoptog vi fejringen af Mustafa med endnu en vigtig del af tyrkisk kultur, nemlig et glas raki, tyrkernes svar på ouzo. Det var en festlig dag.

Karabas Church Church With Snakes En tredje kirke
Loftsmaleri i Karabas Church. Vægmaleri i Church With Snakes. En tredje kirke i området.

Frokost. Næste stop var Göreme Open Air Museum (38 38' 22.45"N, 034 49' 01.00"E), et ufatteligt flot frilandsmuseum med gamle kirker (hvoraf de fleste var lukkede pga. sammenstyrtningsfare) og huler:

Göreme Open Air Museum Göreme Open Air Museum Göreme Open Air Museum


Mandag den 2. april:
Den dag besøgte vi flere udsigtspunkter. Flot. (Jeg begynder at savne ord).

The Three Beauties Pigeon Valley Uchisar Castle Pasa Bag Dervent
The Three Beauties. Udsigt over Pigeon Valley. Uchisar Castle på toppen af bjerget kan ses viden om. I Pasa Bag ses champignonformede klipper. I Dervent findes mange former, der giver fantasien frit spil.

Videre til Hadosan Halis tæppevæveri i nærheden af Ürgüp (38 37' 53.00"N, 034 54' 47.00"E)(flot by, i øvrigt), hvor den fascinerende indehaver gav en levende skildring af bl.a. vejen fra opdræt af larver til fremstillingen af et silketæppe. F.eks. fortalte han, at der er én km silketråd i hver kokon, og at fire tråde snos til én for at opnå tilstrækkelig styrke. Han satte naturligvis stor pris på, at vi købte et par tæpper, nu vi alligevel var i hans fabrik. Det var vanskeligt at undgå at gribe til foret med de mange flotte varer, han kunne vise frem.
Besøg på Turasan vinproducenten i Ürgüp var ikke obligatorisk, men vi ville da gerne købe et par flasker god vin, så dér gjorde vi holdt inden frokost.
Vi besøgte også en lille keramikvirksomhed, Konak Seramik i Avanos (38 42' 54.00"N, 034 50' 48.00"E). Interessant og med mange smukke ting. (Der findes en video derfra på YouTube).
Om aftenen Turkish Night på Yasar Baba i Uchisar (38 37' 44.10"N, 034 48' 13.98"E). En fin oplevelse med både traditionel musik og tyrkisk popmusik.

Tirsdag den 3. april:
Vi checkede ud af hotellet om morgenen og begav os tilbage mod Antalya. Undervejs standsede vi i Sultanhani (38 14' 53.07"N, 033 32' 47.46"E) ved det gamle, men velholdte "kamel-motel". Det er fra 1229 og blev bygget (som mange tilsvarende langs silkevejen) til beskyttelse af kamelkaravaner og handlende.
Videre til Konya, hvor vi fik frokost. Der havde jeg den store oplevelse at afprøve et stå-lokum. Jeg fik senere at vide, at der da også var almindelige toiletter, men dem havde jeg ikke lige tid til at lede efter i situationen.
På den sidste etape inden Antalya (denne gang så vi bjergene i solskin) gjorde Mustafa pludselig holdt. Vi var nu på det højeste punkt på ruten, 1825 m, og han mente, at det burde fejres med en Raki. Festlig gut, ham!
Hen ad spisetid om aftenen ankom vi endelig til Özkaymak Falez Hotel (36 53' 07.8"N, 030 40' 28.33"E) i vestkanten af Antalya.

Sultanhani karavanestation Sultanhani karavanestation Taurusbjergene
Karavanestationen Sultanhani. Flot portal. Parti fra det indre af karavanestationen. På vej gennem Taurusbjergene.


Onsdag den 4. april:
Check out og så af sted til smykkefirmaet Topkapi Kuyum. Bestemt flotte sager, men ikke lige noget for os.
Mere spændende var det, at Mustafa tilbød os en kort bytur i det gamle Antalya. Byen er fra kort f. Kr. Vi så bl.a. moskeen og madrasaen. God, udendørs frokost på Derwish restaurant (herligt at være tilbage i varmen), inden vi besøgte en ny virksomhed, denne gang lædervarefabrikken Emelda. Vi overværede et flot modeshow på catwalken, inden vi beså varelageret og kæmpede for at købe så lidt som muligt. Det var svært, for der var mange dejlige jakker og frakker.
Hen på eftermiddagen kunne vi så endelig indlogere os på turens sidste hotel, Iberostar Bellis (36 51' 24.22"N, 031 01' 21.40"E) ved Belek øst for Antalya. Her tog vi afsked med vores chauffør Hussein, der havde styret bussen godt og sikkert på hele turen.

Atatürk Antalyas gamle bydel Mustafa Cat Walk Hussein
Atatürk, grundlæggeren af det moderne Tyrkiet. Det gamle Antalya. En tvivlsom fornøjelse at arve et fredet hus, der koster en formue at renovere. Vores guide Mustafa. Fruen på cat walk. Afsked med Hussein.


Torsdag den 5. april:
Vi havde egentlig bestilt en sejltur på Manavgat floden denne dag, men turen blev aflyst pga. for få deltagere. Ærgerligt, men det var nu heller ikke så ringe med bare en enkelt fridag i denne ferie, der havde fyldt os med indtryk, så vi sov længe og nød ellers det flotte resort, der rummede en masse tyskere og russere med "all included" pas. Til aftensmaden var der festivitas med hele den tyrkiske musik i spisesalen. Det var meget festligt (men lød faktisk rædselsfuldt).

Swimming pool Skildpadde Angel
Én af Iberostars swimming pools. Husskildpadden. Festlig afslutning.


Fredag den 6. april:
Afgang fra hotellet kl. 0200. Vi havde en fin tur hjem, knap 4 timers flyvetid.


Afslutning:
Det var alt i alt en fremragende tur. Guiden Mustafa var særdeles vidende og havde både humor og styr på sagerne. Corendon Airlines var et glimrende lavprisselskab, ikke megen benplads, anvisninger givet på engelsk samt et begrænset varesortiment, der helst skulle betales for i euro, men ellers intet at udsætte på vores flyvninger med selskabet.
At vi sidst på turen partout skulle bo én nat vest for Antalya og derefter to nætter øst for byen skyldtes uden tvivl, at vi skulle tvangsindlægges til besøg på smykke- og lædervarevirksomhederne på vejen mellem de to hoteller. Én af vores medpassagerer forsøgte at snige sig uden om et af besøgene og tage sig en lur i bussen, men der var ingen nåde: Han blev hentet ind. Det krævede en hel del rygrad at modstå de mange (meget fristende) fristelser. Det havde vi kun i mindre grad, så vores "billigrejse" endte med at blive ikke så billig endda. Hmm. Vi gætter på, at såvel det tyrkiske turistministerium som de fire virksomheder, vi besøgte, havde givet tilskud til turen.
Alle hotellerne var helt i orden med aircon.
Der var ingen grund til at medbringe tyrkiske lira (TL), overalt kunne anvendes euro. Priser var normalt opgivet i euro, kun sjældent i TL, f.eks. på toiletter, der typisk kostede 1 TL at benytte (men det kunne sikkert også have været klaret med 50 cent). I øvrigt var Mustafa flink til at finde pengeautomater, når der var behov.

Skilt Alternativ blomsterpotte Musemåtte
Joh, det kan da godt være, at du kan komme på toilettet her, men "lokum" er altså tyrkisk for "slik". Turen gav os en masse inspiration. I en souvenirbutik fandt vi, måske for første gang nogensinde, en anvendelig souvenir: En musemåtte udformet som et tæppe.


Retur til Rejsebeskrivelser